вівторок, 14 січня 2014 р.

«На сторожі коло їх поставлю слово»

Кожна нація, якій пощастило відкрити і висловити свою творчу ідентичність, своє глибинне самопізнання, базу національної культури, осягнула це могутнім словом свого національного пророка. Серед тих щасливих, вибраних народів є і ми, українці. І ось чому. Поляки дістали Міцкевича, німці – Гете, англійці мають Шекспіра, італійці – Данте. Росія гордиться Пушкіним, а ми, українці – Тарасом Шевченком.  Він, безсмертний  для нашого народу – явище  унікальне,  неординарне. Тому все, що з ним пов’язане, дороге нам і рідне.
Отож, 14 січня в районній бібліотеці відбулося проведення підсумків районної літературної вікторини «На сторожі коло їх поставлю слово», пресвяченої 200-річчю від дня народження Тараса Шевченка. На вікторину завітали заступник голови райдержадміністрації Лілія Бойко та начальник відділу культури та туризму райдержадміністрації Людмила Войтович.
Бібліотекар відділу 5-9 класів Алла Бутмирець розповіла молотшим школярам про нелегке дитинство Тараса Григоровича Шевченка, його любов до рідного краю, до місця де він народився та виріс.
Звертаючись до присутніх Лілія Бойко зазначила, що Президент України Віктор Янукович наголошує:«Ми повинні поновити інформацію про всі пам’ятники, музеї та знаки Шевченка в усьому світі та в Україні, впорядкувати та відновити їх. Ця робота вже йде. Вона, безумовно, дуже велика і до неї повинні також бути залучені всі українські громади у світі та активні громадяни в Україні».
Учасникам вікторини Лілія Бойко вручила м'які ігрушки, а саме: Ангеліні Воробій учениці 4 класу ЗОШ І-ІІ ступеня села Грибовиця, Вікторії Філюк учениці 2 класу ЗОШ І-ІІІ ступеня села Соснина, Валентину Джус учневі 4 класу ЗОШ І-ІІ ступеня села Милятин, Вікторії Прокопчук учениці 8-А класу ЗОШ І-ІІІ ступеня № 1 гімназія, Денису Недбайлу учневі 9 класу ЗОШ І-ІІІ ступеня села Луковичі, Вадиму Антонюку учневі 6 класу ЗОШ І-ІІ ступеня села Грибовиця.
Спливають роки, а Тарас Шевченко залишатиметься у пам’яті нащадків, бо є і буде Україна і народ український, який пам’ятає його заповітні слова: 
І мене в сім’ї великій, 
У сім’ї  вольній, новій 
Не забудьте пам’янути
Незлим тихим словом.

Немає коментарів:

Дописати коментар