вівторок, 21 січня 2014 р.

Соборність України - основа державності!

Двадцяте століття залишило нам у спадок визначні події минулого, які, віддаляючись, не втрачають своєї значущості та актуальності,  в яких пам'ять про історичний досвід боротьби українського народу за свободу, незалежність, державність.
До таких подій належить 22 січня 1919 року – день ухвали Акта Злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. Цій даті судилося навічно вкарбуватися в історію України величним національним святом – Днем Соборності та Свободи України.
З нагоди свята Дня Соборності та Свободи України у центральній районній бібліотеці пройшла  історико-літературна година «Національна єдність – запорука державності України», в якій взяв участь заступник голови районної державної адміністрації Володимир Матвіюк, начальник відділу культури та туризму райдержадміністрації Людмила Войтович, відвідувачі бібліотеки.
Провідний бібліотекар читального залу Ірина Приймак розповіла  цікаві історичні факти подій 1919 р., що передували об’єднанню України, а також про їх значення в історії нашої держави.
Захід був спрямований на виховання почуття патріотизму та національної гордості, поваги до історичного минулого українського народу та розуміння необхідності його консолідації в сучасних умовах.
Звертаючись до присутніх Володимир Матвіюк зазначив: «День Соборності – знаковий для українців, він ніколи не втратить своєї актуальності ані на сторінках історії, ані в сьогоденні. Розвиток і успіх нашої держави залежить від єднання зусиль всіх її громадян. Мені б дуже хотілося, щоб у цій історії не було сторінок про ворожнечу і розбрат, щоб українці завжди жили у мирі та злагоді. Сила кожної держави в її народі. Допоки народ єдиний – держава непереможна. Президент України Віктор Янукович зазначає «Цей день змістовно об’єднує невіддільні одне від одного в історичному, політичному та моральному сенсах поняття соборності і свободи. З наданням протягом останніх років згаданій даті високого статусу і, головне, відповідного змістовного наповнення, вона постає для Українського народу символом консолідації суспільства та територіальної єдності країни,нагодою для об’єднання всього суспільства навколо стрижневої ідеї творення  державності».

Немає коментарів:

Дописати коментар