четвер, 29 серпня 2013 р.

Голова райдержадміністрації Лідія Томашевська зазначила що у районі приділяється постійна увага реалізації в регіонах завдань Президента України щодо модернізації освіти та належної підготовки до нового навчального року

28 серпня відбулося розширене засідання  підсумкової колегії відділу освіти Іваничівської райдержадміністрації. З метою реалізації завдань Президента України Віктора Федоровича Януковича щодо модернізації освітньої галузі та належної підготовки до нового навчального року на порядок денний виносилося питання: «Стан готовності загальноосвітніх навчальних закладів до нового навчального року та впровадження державних стандартів початкової, базової та повної загальної середньої освіти».
У роботі колегії взяла участь голова районної державної адміністрації Лідія Томашевська, яка зазначила що у районі приділяється  постійна увага реалізації в регіонах завдань  Президента України  щодо модернізації освіти та належної підготовки до нового навчального року. Здійснено  цілий комплекс заходів для забезпечення впровадження державних стандартів загальної середньої освіти. Настав час нових підходів до організації навчально-виховного процесу у старшій школі, яка функціонує як профільна.  Запровадження оновлених державних стандартів вимагає, також, нових підходів до питання комп’ютеризації шкіл.  На сьогодні надзвичайно актуальними є питання інтеграції в загальноосвітній простір дітей з особливими освітніми потребами, які внаслідок проблем зі здоров’ям часто є відрізаним від соціуму. Коментуючи дане питання Лідія Михайлівна підкреслила «Питання залучення таких дітей до загального шкільного процесу стоїть доволі гостро, і ми, впроваджуючи ініціативи Президента України, постійно шукаємо шляхи їх вирішення». На постійному контролі, також, проведення робіт по енергозбереженню, це дає можливість вивільнені кошти спрямувати на поліпшення якості освіти в школах нашого району, що є для нас пріоритетним.
Очільники району Лідія Томашевська та Анатолій Стаднік, заступник начальника управління освіти і науки Волинської обласної державної адміністрації Валентина Загрева, привітали усіх присутніх педагогів та вручили нагороди кращим вчителям району. Начальник  відділу освіти райдержадміністрації Надія Жук, відзначила найактивніших меценатів, які надали спонсорську допомогу при підготовці навчальних закладів до нового 2013-2014 навчального року.
Засідання колегії пройшло за участю членів колегії, керівників шкіл та дошкільних навчальних закладів, голови батьківських комітетів навчальних закладів, депутати районної ради від освітян, голови сільських рад, меценати, представники педагогічних колективів, голови профкомів навчальних закладів.
Із доповіддю виступила  начальник відділу освіти райдержадміністрації Надія Жук. В обговоренні доповіді взяли участь завідуюча ДНЗ с.Милятин Стецюк А. П., завідувач  ЗОШ І ступеня с.Лежниця Бомк В. В., завідувач РМК Маймура Марія Степанівна та інші.
Також на колегії вручили трудові книжки та пам’ятку для молодого педагога 18 випускникам вузів та педагогічних коледжів, які поповнили педагогічний колектив у 2013 році.
З наставницьким словом до колег-освітян та молодих педагогів виступила Доліч Надія Іванівна, заступник директора загальноосвітньої школи І-ІІІ ступеня с.Гряди, вчитель математики, вчитель-методист.
 Довідково.
Так у ЗОШ І-ІІІ ступенів налічується 17 навчально-комп’ютерних комплексів, ЗОШ І-ІІ ступенів – 10, ЗОШ І ступеня обладнані одним сучасним професійним комп’тером. Всі школи мають доступ до інтернету. Всього у школах району налічується 244 одиниці робочої комп’ютерної техніки.  В зв’язку  із впровадженням у навчальний процес комп’ютерних технологій вчителі району у 2013 році продовжують навчання за дистанційними курсами «Інтел. Навчання для майбутнього», на сьогодні навчання пройшло 64,2% педагогів.
У навчальних закладах району створено  мережу профільних класів, а саме: 23% учнів 10-11 класів навчаються за  історичним профілем, 21%– українська філологія, 16%–  біолого-хімічний, 13%–  математичний,  по  6% –  інформаційно-технологічний, фізико-математичний,  філологія, по 3%–  іноземної філології, екологічний, біолого-фізичний. В цьому році, при пильній увазі відділу освіти до цього питання, різко збільшилася кількість шкіл, де є поглиблене вивчення предметів з 1 у 2011/2012н.р. до 23 у 2012/2013 н. р. А це означає, що 329 учнів району мають можливість вивчати окремі предмети за програмою поглибленого вивчення. Реалізація профільності старшої школи передбачає попереднє самовизначення підлітка, здійснення відповідального для нього кроку – вибору профілю навчальної діяльності. Допрофільна підготовка учнів здійснюється через різні форми: поглиблене вивчення окремих предметів, факультативи, гуртки, секції, учнівські наукові товариства тощо.
Зміцнилась матеріально-технічна база навчальних закладів кабінетами профільних дисциплін. У цьому році за кошти субвенції з державного бюджету  придбано кабінет фізики для НВК «ЗОШ №1-гімназія» смт Іваничі
Статистика свідчить про те, що щороку збільшується кількість дітей з різного роду порушеннями у фізичному та розумовому розвитку, тобто це діти з особливими освітніми потребами. Відповідно і у нашому районі, нажаль, з кожним роком зростає кількість таких дітей. В  цьому році маємо 15 дітей, що потребують корекції фізичного та розумового розвитку та 2 дітей за довідками ЛКК. Проведено великий об’єм роботи керівниками шкіл щодо охоплення навчанням цієї категорії дітей, адже у перший клас зараховано 4 учнів, що навчаються за індивідуальною формою навчання.  На сьогодні надзвичайно актуальними є питання інтеграції в загальноосвітній простір дітей з особливими освітніми потребами, які внаслідок проблем зі здоров’ям часто є відрізаним від соціуму.


Немає коментарів:

Дописати коментар