пʼятницю, 27 вересня 2013 р.

У дитсадки без черги

В Україні з кожним роком зростає народжуваність, відповідно зростає й потреба в  збільшенні  місць у дитячих садках.
"Наше завдання –  зробити все, щоб наші діти були готові до навчання в школах, і кожного року ми повинні відкривати нові навчальні дошкільні заклади", –  сказав, виступаючи на урочистій лінійці з нагоди початку нового навчального року, Президент України Віктор Янукович. Цим самим він ще раз підтвердив курс на підвищення якості дошкільної освіти, взятий владою ще у 2010 році. Власне, на це спрямовані соціальні ініціативи Президента "Діти – майбутнє України", які передбачають охопити дошкільною освітою 85% дітей. Такий рівень сьогодні у країнах Європейського Союзу.
Освітня реформа, яка нині впроваджується в Україні, передбачає обов'язкову дошкільну освіту дітей 5-річного віку.
В Україні щороку зростає мережа дошкільних навчальних закладів. На сьогодні вона становить майже 16,4 тисячі дитсадків, що на 318 більше, ніж у 2012 році. Кількість дітей, які здобувають дошкільну освіту, в країні досягла 1 мільйона 428 тисяч осіб. Тим часом новими соціальними ініціативами Президента передбачено до кінця 2014 року створити у дошкільних навчальних закладах 100 тисяч місць і повністю ліквідувати таке явище, як черга до ДНЗ.
На Волині, де рівень народжуваності – один з найвищих в Україні, проблема охоплення дітей дошкільною освітою ще донедавна стояла особливо гостро. Нині ж завдяки старанням влади і територіальних громад її вдалося суттєво пом'якшити. Уже сьогодні 100 відсотків дітей старшого дошкільного віку охоплено різними формами підготовки до навчання у школі.
Для цього, насамперед, почали переплановувати і реконструйовувати приміщення шкіл, де через демографічні зміни вивільнилися класні кімнати. Таким чином вдалося створити навчально-виховні комплекси "загальноосвітня школа – дитячий садок".   У 2012 році такі навчально-виховні комплекси створили у селах Мощаниця і Домашів Ківерцівського району. У найближчих планах влади – відкриття ще 12 таких НВК.
А упродовж 2012 року кількість вихованців дитсадків загалом збільшилась на 2335 дітей (у 2010-му – на 1433, у 2011-му – на 1510).
Цьогоріч уже відкрито дитсадки у Маневицькому і Ківерцівському районах. А напередодні Дня Незалежності новий дошкільний навчальний заклад, розрахований на 48 дітей, запрацював для малюків села Боголюб  Луцького району.
Голова облдержадміністрації Борис Клімчук подякував громаді за наполегливу ініціативу в його спорудженні. "Мені особливо приємно, що у Боголюбах садочок побудували фактично за кошти сільського бюджету, адже це, окрім того, що зроблено для дітей, означає, що село піднімається і розвивається", – наголосив очільник області.
Активно триває добудова двоповерхового приміщення до діючого дитсадка в Турійську, що вирішить питання з місцями в цьому дошкільному закладі. Тут будуть спальні та ігрові кімнати для 40 діток. На цей проект із Держбюджету виділяють понад 3 мільйони гривень, добудову планують завершити цьогоріч. Дитячий сміх там лунатиме уже після забезпечення дитсадка майном та обладнанням у 2014 році.
Уже визначено підрядника для зведення дитячого садка у селі Любитові Ковельського району, гроші на який не могли знайти протягом 17 років. У планах – реконструкція приміщень під дошкільні навчальні заклади в селах П'ятидні та Селець Володимир-Волинського району. "Крім того, будуватимемо і добудуємо в 2013-2014 роках садочок у Торчині, розпочнемо будівництво таких закладів у Ратному, Ківерцях і Ковелі. Це те, що ми обіцяли людям",  –  зазначив Борис Клімчук.
У планах обласної влади на цей та наступний рік –  створення до двох тисяч місць у дитсадках. Крім нового будівництва, триватиме перепрофілювання окремих приміщень, які використовувалися за іншим  призначенням, наприклад, колишніх колгоспних контор. Також напрацьовується механізм повернення у мережу ДНЗ приміщень, які в часи демографічної кризи 90-х років ХХ ст. передали в користування іншим структурам.
Перші результати забезпечення доступу кожної дитини до дошкільної освіти в рамках реалізації соціальних ініціатив Президента України Віктора Федоровича Януковича з розширення мережі дошкільних навчальних закладів та створення додаткових місць у існуючих дитячих садочках Іваничівщини незабарилися. У районі відкрито три додаткові групи у ДНЗ сіл Мишів, Колона, Тишковичі та створено додаткові місця у дошкільних навчальних закладах. Що дало змогу додатково забезпечити дошкільною освітою 37 дітей. На даний час продовжуються  роботи у ДНЗ села Соснина з відкриття другої групи у грудні місяці та планується відкриття дошкільного навчального закладу з круглорічним перебуванням  села Поромів. Станом на 01.09.2013 року у дошкільних навчальних закладах району виховується 915 дітей у 53 групах, що на 37 дітей більше у порівняні з минулим роком.
З метою доступу батьків до інформації щодо наявності вільних місць у дошкільних закладах району запроваджено електронну чергу дітей 3-6 років у ДНЗ району. Дане питання на постійному контролі у керівників дошкільних навчальних закладів.

Немає коментарів:

Дописати коментар