вівторок, 8 жовтня 2013 р.

Борис Клімчук: В амбулаторіях сімейної медицини - комфортні умови: крім медичної допомоги, пацієнт чує добре слово

Голова облдержадміністрації Борис Клімчук сьогодні з робочою поїздкою перебуває у Ковельському районі, де відвідав амбулаторії загальної практики сімейної медицини у с. Любитів та м.Ковель.
Зокрема, у селі Любитів лікувальна установа обслуговує 5,5 тисяч жителів, у тому числі 1128 дітей. Тут отримують допомогу мешканці 12 населених пунктів. Для їх потреб працюють терапевт та дитячий лікар, розгорнуті стоматологічний та гінекологічний кабінети, а також ультразвукової діагностики. Функціонує і денний стаціонар.
У Ковельській амбулаторії №2, яка працює в складі Центру первинної медико-санітарної допомоги, обслуговується 8 тисяч громадян. Цьогоріч за кошти меценатів утеплили приміщення та замінили старі вікна на нові енергозберігаючі.
Борис Клімчук, спілкуючись з лікарями та їх пацієнтами, відзначив комфортні умови, які створені в цих закладах.  «В амбулаторіях, крім  лікування, пацієнт  чує добре слово. Тут людям надають першу невідкладну допомогу, а уже в центральних лікарнях обстежують пацієнтів за направленням сімейних лікарів», - зазначив він.
«Не будучи пілотною областю, ми створюємо систему лікарів первинної ланки медицини, яка дуже потрібна людям, насамперед, в сільській місцевості. І в пілотних регіонах така система уже  ефективно запрацювала, від чого виграють не лише пацієнти, а й медики, які отримують високу заробітну плату.Ми готові стати також пілотним регіоном, бо багато вже для цього зробили. Відомо: хто працює, тому допомагають», - констатував голова облдержадміністрації.
І наголосив: «До цієї роботи нас спонукає Президент України Віктор Янукович. Оптимізація закладів охорони здоров’я на Волині  дозволяє з впевненістю говорити – ми на правильному шляху. У чому я сьогодні особисто переконався».
У свою чергу, головний лікар Ковельського Центру надання первинної медико-санітарної допомоги Василь Курило розповів, що в їх планах – розширення приміщень. Вони сподіваються на кошти Світового Банку, за які відкриють денний стаціонар та закуплять  медичне обладнання. Також на базі Центру буде функціонувати аптечний пункт, щоб пацієнти на місці змогли купити всі необхідні для них ліки. Крім цього, ковельчани завдяки Урядовій програмі придбають тут за пільговими рецептами препарати від гіпертонії
Наразі у Ковелі функціонує дві амбулаторії загальної практики сімейної медицини. У перспективі буде ще три, щоб розвантажити потоки пацієнтів.
Довідково: Волинь є однією з шести областей України, яка отримає грантові ресурси у сумі близько 30 млн дол. від Світового банку на розвиток та модернізацію медицини. Ці кошти спрямують насамперед на первинну ланку, лікування серцево-судинних захворювань та онкології.
Прес-служба облдержадміністрації

Немає коментарів:

Дописати коментар