середу, 9 жовтня 2013 р.

Участь голови райдержадміністрації Лідії Томашевської в засіданні круглого столу по питанню удосконалення реалізації пілотного проекту щодо державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою

8 жовтня голова районної державної адміністрації Лідія Томашевська на реалізацію в регіонах завдань, доручень Президента України Віктора Федоровича Януковича щодо вирішення актуальних проблем регіону. Модернізація первинної ланки медицини, взяла участь в засіданні круглого столу по питанню удосконалення реалізації пілотного проекту щодо державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою, що пройшло в районній центральній лікарні. У засіданні взяли участь головний лікар центру первинної медико-санітарної допомоги Роман Киця, завідувачі відділень, терапевти та представники аптечних закладів. Питання профілактики та лікування гіпертонічної хвороби знаходиться на особистому контролі голови райдержадміністрації Лідії Томашевської. Даному питанні була приділена увага на сторінках районної газети «Колос» та веб-сайті райдержадміністрації. Також було доведено до відома читачів ціни на лікарські засоби, на які поширюється дія пілотного проекту відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2012 року № 340 «Про реалізацію пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою» та наказу МОЗ України від 01.06.2012 року № 419 станом на 12 вересня 2013 року.
Довідково:
Кожен день до лікаря-терапевта звертаються близько 30 чоловік, у десяти із них виявляється нелікована артеріальна гіпертонія.
За даними центру медичної статистики Міністерства охорони здоров’я України, у 2012 році в Україні зареєстровано близько 12 мільйонів осіб із стабільно підвищеним артеріальним тиском. Його наявність збільшує вирогідність розвитку інсульту в 3,7 рази, серцевої недостатності –в 4 рази, інфаркту міокарда –в 2 рази. З огляду на це, нинішнього року найбільш актуальною темою стали питання профілактики, виявлення та лікування артеріальної гіпертензії.
Інсульт –недуга, яка часто робить ще молодих людей інвалідами. Видужувати вдається лише тим, хто вчасно звернувся за медичною допомогою і отримав належне лікування. Втім, грім міг би і не вдарити, якби люди трохи уважніше ставилися до себе і свого здоров’я, вчасно контролювали тиск та вживали гіпотензивні середники. У більшості випадків інсульт «попереджає» про себе, але люди на сигнали, зазвичай, не зважають. Інфаркт же часто-густо взагалі не дає шансу на життя. А причиною всьому є артеріальна гіпертензія… Як її контролювати, щоб жити? Це захворювання часто називають мовчазним і таємничим убивцею. Мовчазним –оскільки часто воно себе ніяк не виявляє, таємничим, тому що дотепер так і не з’ясовано причини її виникнення.
Неконтрольований високий тиск прискорює процес, відомий як атеросклероз, тобто відкладання жирових елементів на стінках артерій та артеріол, що призводять до їхнього ущільнення, потовщення стінок судин та звуження їхнього просвіту. Якщо цей процес не лікувати, то може статись закупорка судин серця і тоді розвивається інфаркт міокарда або судин мозку. Як результат – інсульт.
Ризик артеріальної гіпертонії зменшується за допомогою препаратів, які контролюють кров’яний тиск. Лікування артеріальної гіпертензії –це індивідуальний підбір медикаментозних засобів для кожного пацієнта та суворе дотримання режиму лікування. Мільйони людей у всьому світі тривалий час, як правило, постійно вживають лікарські препарати для зниження артеріального тиску, зберігаючи при цьому працездатність та ведуть активний спосіб життя.
В Україні з 1999 року впроваджена Державна програма профілактики і лікування артеріальної гіпертензії. З минулого року діє Постанова Кабінету Міністрів України від 25  квітня 2012 року № 340 «Про реалізацію пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою». Якщо раніше можна було придбати зі знижкою за рецептом лікаря препарати лізиноприл, еналаприл, бісопролол, мотопролол, небіволол, амлодипін, ніфедипін, то тепер збільшено відсоток відшкодування на певні засоби, розширено їх число. Сюди почали входити комбіновані середники з сечогінними складниками та комбінації інгібіторів АПФ з амлодипіном.
Політика ціноутворення проводиться поступово, але головне, що це сприятиме більшості громадянам країни лікуватися постійно та систематично. МОЗ закликає пацієнтів звертатись до лікаря за рецептом, що дозволить зекономити на ліках та знизити ризик виникнення ускладнень від підвищеного тиску.
Варто пам’ятати: нелікована гіпертонія впливає на якість життя та скорочує його! Переконайте тих, кого ви любите і цінуєте, у необхідності контролювати артеріальний тиск щодня.

Немає коментарів:

Дописати коментар